Restauratie

Dutch Artefacts is vereerd om te mogen samen werken met Erik van Egmond van Atelier het Pakhuis. RestaErik van Egmond, Atelier het Pakhuisuratie projecten van de expert

egavanegmond@gmail.com

Restaureren door Erik van Egmond

Met restaureren van bodemvondsten heb ik ruim 25 jaar ervaring , in die tijd heb ik zeer veel ervaring op gedaan en ook veel gezien , daarom eerst een stukje algemene kennis over het aardewerk restaureren .

Voor dat je begint met restaureren is het handig om eerst te bedenken wat je voor resultaat wilt behalen.

Om het beste resultaat te behalen zal eerst het aardewerk schoon gemaakt moeten worden , ieder kruimeltje vuil moet van de breuk vlakken af omdat ze anders niet goed gaan passen .

 

Ook het organische vuil moet verwijderd worden om later kleur verschillen te voorkomen , en de zouten moeten ook verwijderd worden om later problemen te voorkomen.

Als de scherven helemaal schoon en droog zijn kan er begonnen worden met het inelkaar zetten , dit kan op verschillende manieren , met verschillende resultaten als uitkomst .

Zelf breng ik het hele stuk weer onder bakspanning , voordat er gelijmd gaat worden, bedenk ook met welk soort lijm je gaat werken , lijmen lijkt makkelijk maar is het niet. In de praktijk haal ik 99 % van de eerder gelijmde stukken weer uit elkaar omdat er niet goed schoon is gemaakt , en omdat er niet perfect is gelijmd. Ieder foutje komt in een vervolg proces groter terug.

Als het stuk vervolgens strak en glad is gelijmd kan worden begonnen met de missende stukken op te vullen, ook hier voor geld dat het met verschillende middelen gedaan kan worden. Bedenk welk eind resultaat je wilt hebben en gebruik daar het juiste materiaal bij . Zelf werk ik uitsluitend met porcelijn omdat dat geen vocht aan trekt en omdat het niet krimpt . BV gips blijft vocht aantrekken en vroeg of laat breekt het vanzelf los en aangebrachte verf verkleurd en laat ook los . Gips is leuk om wat mee te rommelen maar niet om profesioneel mee te restaureren.

Ook zal je met een gips restauratie nooit een volle klank terug krijgen in je stuk .

Als de bij gemaakte stukken ook perfect zijn gelijmd en zijn afgewerkt kan begonnen worden met het op kleur maken , ook dit kan met verschillende middelen en met verschillende resultaten .

Zelf gebruik ik auto lak met een uv filter en pigmenten uit de 17e eeuw ,omdat synthetische pigmenten niet het zelfde resultaat geven . Alle waarde naar zijn geld .Gemiddeld gebruik ik 15 lagen om tot dezelfde kleur en diepte te komen als het origineel.

Hierbij de foto’s van een bord wat ik eerder heb gerestaureerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.