Wie is online

12 bezoekers online
9 gasten, 3 bots

Steengoed

*voor de fotoalbums maak een selectie uit de submenu’s*

Steengoed kwam al meer als 1000 jaar geleden voor in Japan en China . In Nederland is het meest gevonden steengoed van Duitse & Belgische  komaf, enkele uitzonderingen daar gelaten.

Het eerste steengoed wat in grote getale voorkwam is Siegburg, dit was rond 1300, hierop volgend kwam er een grotere import vanaf de Duitse & Belgische markt (Raeren, Frechen e.a.) .

In de 16e/17e eeuw kwam het steengoed op zijn hoogtepunt. In Raeren en het Westerwald waren het vooral de fraai gedecoreerde kruiken , Frechen had als bekendste export product de baardmankruik. Aan het eind van de 16e eeuw trokken vele pottenbakkers vanuit het Rijnland naar Westerwald. Vanuit hier verspreidde het bekende blauw/grijze steengoed zich over Nederland.

Een ander soort steengoed wat met enige regelmaat word gevonden is het zogenoemde protosteengoed. Kort door de bocht is het zogenoemde protosteengoed een overgang tussen pingsdorf aardewerk en het daadwerkelijke steengoed. De datering van proto-steengoed is 13e eeuw.

__________________________________

Een aantal grote collecties bodemvondst steengoed zijn online te bewonderen en te doorzoeken. Hieronder een lijst als bijbehorende links. Links openen in een nieuw tabblad.

______________________________________________________________