Wie is online

11 bezoekers online
8 gasten, 3 bots

Sieraden

*voor de fotoalbums maak een selectie uit de submenu’s.

De letterlijke betekenis van het woord sieraad is: “elk object (met uitzondering van kleding) dat op het lichaam wordt gedragen (of hoofdzakelijk dient om op het lichaam te dragen) met de bedoeling dat te verfraaien”. Een juweel of sieraad heeft geen functioneel karakter. Een uurwerk bijvoorbeeld heeft wel een functioneel karakter en wordt daarom doorgaans niet als sieraad beschouwd.

Sieraden zijn dus sinds oudsher bedoeld om het lichaam te verfraaien en bestaan vermoedelijk al sinds het ontstaan van de mensheid. Sieraden hadden tevens een functie, bijvoorbeeld om kleren samen te houden. Later werden sieraden ook symbolisch en als aandenken gebruikt, zoals trouwringen en medaillons. Vooral in de klassieke oudheid waren sieraden een statussymbool als teken van rijkdom en macht.

In de Romeinse tijd droegen mannen alleen een zegelring. Hiermee kon hij zijn brieven verzegelen. Vrouwen droegen ook ringen, deze ringen waren vaak fijner en eleganter afgewerkt. Verder pronkten de dames graag met prachtige sierspelden, haarspelden, haarbanden, oorbellen, armbanden, halssnoeren, halskettinkjes en enkelbandjes.

 

 

De rijken droegen liever sieraden van goud of zilver met zowel edelstenen als halfedelstenen. De armen droegen ook graag sieraden, vanwege geldgebrek waren het meestal sieraden van goedkope materialen zoals brons of keramiek. Ze gebruikten gekleurde glazen kralen in plaats van edelstenen.