Wie is online

13 bezoekers online
8 gasten, 5 bots

Bestek

*voor de fotoalbums maak een selectie uit de submenu’s.

Op Dutch Artefacts tref je een grote collectie 16 & 17e eeuwse messen aan. Een aantal gerestaureerd naar originele luister een aantal zijn gelaten zoals ze zijn. Complete mesheften. mesheften, bekroningen e.a. worden meer gevonden in tegenstelling tot de lepels en vorken. Hier is een logische verklaring voor. Lepels waren tot ongeveer de 12e eeuw voornamelijk uit hout, met daarin een overgang naar koper en tin, waarvan de ronde tinnen lepels de meest bekende zijn.

De voorloper van de vork was de prikker, de vork zoals we deze nu kennen is pas laat in opmars gekomen (eind 16e, begin 17e eeuw), men at met de handen. Vorken met een “schepfunctie” zoals we die nu kennen stammen vanuit de 19e eeuw.

De oudste messen in onze collectie zijn qua datering eerste helft 14e eeuw tot circa eind 17e eeuw. De gerestaureerde exemplaren zijn voorzien van originele houtsoorten die gebruikelijk waren in die tijd.

Losse mesheft bekroningen, lemmets en andere delen zijn gegroepeerd naar datering. Het is de hoop deze in de toekomst ook weer te kunnen restaureren naar volle luister.

Een aantal  collecties bodemvondst bestek zijn online te te doorzoeken. Hieronder een lijst als bijbehorende links. Links openen in een nieuw tabblad.