Wie is online

10 bezoekers online
5 gasten, 5 bots

Aardewerk

*voor de fotoalbums maak een selectie uit de submenu’s*

Aardewerk is klei gebakken op een temperatuur van rond de 900 graden. Door de verschillende soorten klei die word gebruikt krijg je verschillende kleurstellingen (witbakkend, roodbakkend etc). Aardewerk is van zichzelf niet waterdicht, hiervoor word glazuur aangebracht (loodglazuur, tinglazuur, zoutglazuur etc). Zo kan je witbakkend aardewerk hebben met een groene kleur (glazuur) e.a. Glazuur is niet enkel voor het waterdicht maken, het word ook gebruikt voor het aanbrengen van decoraties en glans (denk aan slibaardewerk e.a.).

Je zal in onze collectie roodbakkend, witbakkend, slib en alle andere soorten en vormen van aardewerk aantreffen. Complete stukken, gerestaureerde stukken en aparte en zeldzame fragmenten.

Het zogenoemde Delfts is op deze site volop aanwezig, een nationaal product waar we trots op mochten (mogen) zijn. Eind 16e eeuw vervaardigd als goedkoop alternatief voor Chinees porselein  bereikte het zijn hoogtepunt eind 17e, begin 18e eeuw. Circa 1800 kwam dit ten eind met de import van (voornamelijk Engels) industrieel aardewerk,  het bekende creamware.

Een aantal grote collecties bodemvondst aardewerk zijn online te bewonderen en te doorzoeken. Hieronder een lijst als bijbehorende links. Links openen in een nieuw tabblad.

________________________________________________________________