Wie is online

14 bezoekers online
10 gasten, 4 bots

Smeedmerken messen

Apart geplaatst aangezien de smeedmerken op messen alleen al in de honderden loop.

Met deze merken is het een ander verhaal. Het is moeilijk tot bijna onmogelijk (op een paar na) een bepaald merkje aan een land, laat staan een bepaalde smid toe te schrijven. Hier zijn al diverse onderzoeken naar gedaan en allemaal dezelfde uitkomst…geen duidelijkheid.

Er zijn merken welke in het ene land meer voorkomen als in het ander. Er zijn merken die enkel in 1 land voor komen, echter ontbreekt het sluitende bewijs dat ze daar zijn gemaakt. Een uitzondering hierop is een groep Engelse merken.

Het is niet ongewoon een aan Nederland toegeschreven mes tegen te komen met een overduidelijk Nederlands handvat en een Engels lemmet etc. De Nederlandse handelsgeest doet het al eeuwen uitstekend 🙂

Hieronder een overzicht van allerlei publicaties, opgravingsrapporten en tekeningen uit eigen collectie. Op een kleine groep na is het meeste pure speculatie aan de hand van vondst locatie & omstandigheden e.a. Het leek me handig een zo compleet mogelijk overzicht te maken. Ingedeeld per land waar dit merk is aangetroffen. Zoals je ziet zijn er gelijke merken in diverse landen aangetroffen.