Translate

    Translate to:

Contact

Your message was successfully sent.
Thank You!

—Dia’s Riembeslag

1. Koop nooit bij een verkoper die  “private bidder ID” gebruikt tijdens de veiling. Dit word misbruikt voor het zogenoemde “shill bidding”. De verkoper gebruikt andere accounts om zijn eigen prijs op te schroeven, of als het voor te weinig lijkt weg te gaan het zelf koopt.

2. Koop nooit bij een “3 day auction” oftewel 3 dagen veiling. Meestal geplaatst op vrijdag zodat hij eindigt op zondag. Een veel gebruikte truc van oplichters. De koper in een zo kort mogelijk tijdsbestek bereiken. Op deze wijze is de kans dat de verkoper in de kijker loopt bij Ebay een stuk minder (korter van duur) en het geeft een twijfelende koper minder tijd om navraag en onderzoek te doen.

3. Lees de feedback van de verkoper, ook de positieve, hier kan je ook gewaarschuwd worden! Negatieve feedback spreekt voor zich. Maar ook uit positieve feedback kan je informatie halen. Uit angst voor zogenoemde “negative revenge feedback” geven sommige kopers een positieve feedback met negatieve inhoud.

4. Koop nooit bij een verkoper zonder Return Policy! Een oprechte verkoper zal altijd returns accepteren.

5. Koop nooit een antiquiteit waar geen foto van de achterzijde is toegevoegd. Zeker bij de goedkopere replica’s is de achterzijde een makkelijk te herkennen teken van nep. De pin bevestiging, de naald etc. In 99% van de gevallen is bij het ontbreken van een foto van de achterzijde opzet in het spel!

6. Koop nooit via een zogenoemd “2nd chance offer”. Meest gebruikte methode onder oplichters. Alle bieders een zogenoemde tweede kans geven om zoveel mogelijk te verkopen.

7. Koop nooit uit Oostblok landen. Roemenië, Litouwen, Bosnië etc etc Hier komt helemaal niks goeds vandaan. 99% nep en die andere authentieke 1% komt zeer waarschijnlijk uit een leeg geroofd grafveld.

8. Let op het taalgebruik in combinatie met het land! De oplichters weten dat Oostblok landen worden gemeden. Echter hebben ze een oplossing gevonden. Buitenlandse postadressen en inschrijvingen. Op deze wijze lijkt het alsof de verkoper uit Engeland of Amerika komt maar in werkelijkheid ergens in Roemenië zit. Kijk dus goed naar taalgebruik en grote hoeveelheden spelfouten in het Engels etc. Zie je “very much authentic guaranteed viking real brooch” in een advertentie van iemand uit Engeland? Overslaan!

9. Doe nooit aankopen buiten Ebay om als dit word gevraagd! Als het dan mis gaat kan je ook geen beroep doen op Ebay Buyer Protection.

Tsja, marktplaats….-zucht-. Het zou te kort door de bocht zijn om te adviseren vooral niks romeins te kopen op marktplaats. Hiermee benadeel je het kleine aantal verkopers wat wel goede bedoelingen heeft. Maar allemachtig wat beleid voer je als je als verkoopsite toelaat wat er nu allemaal verkocht word.

Nederland is 1 van de weinige landen waar Ebay niet de grootste verkoopsite is. Jammer, het systeem van Ebay is verre van waterdicht maar heeft in ieder geval een beleid wat gericht op uitroeien van nep/namaak en oplichting. Bij Marktplaats is het allemaal half zacht. Je kan 10 keer een advertentie markeren met namaak troep en een week later staat hij er nog. Oplichters kunnen jaren lang ongestoord hun gang gaan. Is het onwil, onkunde, gebrek aan kennis of gemak? Geen idee, maar de de koper is er de dupe van. Kan me groen en geel ergeren aan advertenties waar je de biedingen ziet oplopen tot 40 euro voor een fibula die overduidelijk fake is en je niet (als bij ebay) de mogelijkheid hebt de potentiele koper een waarschuwing te sturen. De ergernis word nog groter als je de rest van de advertenties van de verkoper bekijkt en die er gewoon 40 op heeft staan, alles fake.

Toch een aantal tips.

1. Check alles eerst tegen onze database! 70% van de fibula kan je al links laten liggen aangezien ze hier in de database staan

2.  Vraag vindplaats/land! Alles wat gevonden in is richting Oostblok links laten liggen. Grote kans dat het nep is, en als het echt is kan je er geld op inzetten dat het op illegale wijze is opgegraven. Vindplaats onbekend? Ook vergeten.

3. Google de verkopers naam! Zo is er bijvoorbeeld een verkoper uit Den Haag actief welke al jaren lang de markt overspoelt met absolute bagger fakes. Al op diverse andere fora besproken, laat je niet oplichten.

4. Kijk uit met lots van dezelfde voorwerpen! Een complete bronzen pijlpunt uit Nederlandse bodem is een aanwinst voor elke collectie. Echter is 99% op marktplaats fake. Als er dan ook nog een lot word aangeboden met 3 bijna identieke in absolute mint conditie kan je beter heel snel “back” klikken.

5. Loop door de andere aangeboden objecten van de verkoper! Ook een oprechte handelaar kan een foutje maken. Als echter van de 40 advertenties er meerdere fake zijn kan je er gif op in nemen dat de rest ook niet helemaal “kosjer” is.

6. Echt, maar te uniek en mooi: Er zijn ook een paar verkopers actief met originele voorwerpen die echter zo mooi zijn dat ze in Nederland (en in het buitenland) de krant hadden gehaald of minimaal ergens waren besproken. Dit komt uit het Oostblok en geloof mij, daar kennen ze “vondsten aanmelden” echt niet. Lekker links laten liggen, je steunt hier alleen maar financieel de illegale internationale handel mee. En vraag je zelf eens af waarom dit op marktplaats word aangeboden en niet bij een antiquair of veilinghuis?

7. Stel vragen aan de verkoper en test zijn kennis! Een handelaar met 40 Romeinse voorwerpen die met de datering van een fibula er 5 eeuwen naast zit is “minder professioneel”  als hij zich blijkbaar voor doet, links laten liggen.

8. Vraag om close up foto’s op de mail. Gaat hier meer om het idee, een goede fake is met close ups ook niet te onderscheiden. echter zal een verkoper met wat minder goede bedoelingen dit nooit doen, je wekt meteen de indruk dat je weet wat je doet en oplichters hebben liever de kopers die geen vragen stellen.

9. Google Cache: met Google cache kan je in het verleden vekochte objecten van een verkoper in de meeste gevallen terug vinden. Kijk hier naar. Het voorbeeld van de 3 pijlpunten. In het verleden al eerder door de verkoper zo’n lot verkocht aan de hoogste bieder voor €15,-…dan weet je genoeg

10. Vraag het ons via contact! Met een beetje mazzel kunnen we weer een nieuwe fake aan de database toevoegen en je behoeden voor een miskoop!